Lukk
Bjørn Ottesen fra Newbold College fordro om pastorens rolle, på fagsamlingen på Sundvollen hotell den 1. november.
Foto: Tor Tjeransen/ADAMS

Adventistpastorer og Guds rike

Guds misjon for verden samsvarer ikke alltid med pastorens visjon for sin egen rolle.

Adventistkirkens pastorer var samlet til faglig påfyll på Sundvollen hotell den 1.-2. november i forkant av en større lederkonferanse sammen med kirkens lokale forstandere og ressurspersoner som avvikles denne helgen.

Bjørn Ottesen som til daglig svarer til tittelen «Head of Department of the Theological Studies, Lecturer in Pastoral Studies» ved Newbold College i England, utfordret pastorene til å forstå sitt kall og tilpasse seg Guds rike.

Pastorens rolle
Ifølge Ottesen handler pastorrollen om å utføre Guds misjon i verden kontra kirkens misjon. I en ideell verden er det ikke noe motsetningsforhold mellom Guds misjon og menighetens misjon. Men i det daglige er det lett å bli slukt av de oppgavene som ligger nærmest i synsfeltet, som f.eks. påse at avdelingsarbeidet i menigheten fungerer godt, være sjelesørger for menighetens medlemmer, forberede prekener til gudstjenester, etc. Det er lett å tenke at pastoren er her for å betjene menigheten og møte de behov som oppstår der.

Da har vi ikke forstått vår oppgave.

Guds misjon er mye større enn kirkens behov for drift og vedlikehold, fastslår Ottesen.

– Gud vil gjøre noe med hele verden, for han vil frelse og gjenopprette det skapte i verden. Gud har en tanke for hva han vil med planeten og de mennesker som bor på den, og det er vår misjon.

Dette definerer pastorens rolle.

Guds misjon er vår agenda.

Derfor er kirken og dens pastorer kun redskaper for å oppfylle det Gud vil. Og ettersom hele verden er gjenstand for Guds omsorg, trenger kirkens pastorer å kommunisere på en slik måte at hans omsorg blir sett og forstått.

Ottesen nærmet seg en versjon av det sosiale evangeliet, der frelse og himmel sømløst blir synonymt med fattigdomsbekjempelse og sosial bistand til de som opplever ensomhet, etc.

Han nærmet seg…, men fulgte ikke linjen helt dit hvor klassisk sosialt evangelium ender. Hans anliggende var i hovedsak å vise at den pastorale oppgaven omfatter hele verden, og fordrer derfor at vi i praksis demonstrerer Guds godhet på en innbydende måte.

Guds rike
Og med det inviterer han kirkens pastorer å tilpasse seg Guds rike.

– Hva mente Jesus da han snakket om Guds rike? De fleste bibeltekster som never Guds rike handler om hva Gud gjør på jorden.

Det er ikke nok å fortelle at Jesus kommer snart igjen. Hvis vi begrenser oss til det, neglisjerer vi Guds rike der sosial innsats for å gjøre verden til et bedre sted er sentral. Når pastorer tar sin rolle på alvor, sprer de Guds rike gjennom omsorgsarbeid til mennesker som også befinner seg på utsiden av kirken, gjennom fellesskap og vennskap som innbyr til gjensidig respekt og samtale.

Den proklamerende forkynnelsen, med påfølgende forventning om vekkelse, blir ikke forstått eller tolerert i dag. Når vi tillemper vår kommunikasjon til det «språket» verden snakker, tilpasser vi oss Guds rike, og hans omsorg for hele verden kommer til syne.

Tilbake til nyhetsarkiv