Lukk
Orkesteret fra Upper Columbia Academy under ledelse av Robert Knipple spiller i Adventistkirken Ulsrud i Norge.
Foto: Jesler Nick Alimes/Adventist Media Exchange (CC BY 4.0)

Amerikanske adventistmusikere på skandinaviaturne

Elever fra Upper Columbia Academy skapte musikkfest.

Et kor og orkester fra Upper Columbia Academy, en adventistskole i USA, har begeistret publikum i Norge, Sverige og Danmark med sin musikk. En gruppe på 74 elever og ledere har vært på turne i Skandinavia de siste to ukene fra 14. – 27. mars.

I Norge hadde gjestene fra USA konserter i Adventistkirken i Mjøndalen og Adventistkirken på Ulsrud. På Tyrifjord hadde de hele gudstjenesten sabbaten 18. mars. Det ble en musikalsk høytidsstund der koret fra USA også sang en sang sammen med skolekoret ved Tyrifjord videregående skole, akkompagnert av orkesteret fra USA.

Søndag 19. mars var det konsert i Den norske kirke i Hønefoss. Som de øvrige stedene presenterte de unge musikerne i alderen 15-18 år et variert program og viste høy musikalsk klasse.

Under denne konserten framførte koret og orkesteret blant annet «The Ground» av den norske komponisten Ola Gjeilo.

Kordirigent Curtis Anderson var svært takknemlig for mottakelsen musikerne hadde fått, og var veldig glad for muligheten til å spille og synge i den spektakulære kirken i Hønefoss.

Imponert over kvaliteten

Konserten i kirken ved Ekebyholmsskolan onsdag 22. mars ble en stor suksess.

Göran Hansen, tidligere unionsleder i Sverige, bor i nærheten av Ekebyholmsskolan og var svært begeistret.

– Jeg er enormt imponert over den kvaliteten koret hadde. Både kor og orkester framførte et repertoar som var både dypt og genuint, sier Hansen.

Folk i området hadde skjønt at koret og orkesteret fra USA hadde noe ekstraordinært å by på. De hadde gått mann av huse, og kirken var helt full til konserten midt i uken.

– I Ekebyholmsskolans historie har vi aldri opplevd å høre en så vakker og fin musikk, mente en av publikummerne som har bodd på Ekebyholm siden 1960-tallet.

Han var definitiv ikke alene om å sette pris på musikken. Så entusiastiske var publikum på Ekebyholm, at det klappet fram tre ekstranummer.

Rørt til tårer

Etter opptredenen i Ekebyholmsskolans kirke gikk turen videre til Nærum i Danmark. Også der spilte og sang de unge musikerne for en fullsatt kirke. De musikalsk ansvarlige for turneen mente selv at dette var stedet der de var på sitt aller beste.

Det siste arrangementet der koret og orkesteret fra Upper Columbia Academy framførte musikk var gudstjenesten i Adventistkirken i Malmø sabbaten 25. mars og konsert samme ettermiddag.

Christopher Laubscher er menighetens pastor. Han forteller at kirken i Malmö var helt full ved konserten. Man måtte åpne opp til den tilstøtende salen bak selve kirkesalen for å få plass til alle.

– De siste sangene med kor og orkester sammen, var så vakre at vi ble rørt til tårer, forteller Laubscher.

Upper Columbia Academy drives av Syvendedags Adventistkirken og ligger i et landbruksområde nær tettstedet Spangle 30 km sør for Spokane i staten Washington i USA. Skolen har 270 elever. Av disse bor 200 i skolens internat.

Musikk spiller en viktig rolle i skolehverdagen. Koret øver fire ganger i uken, mens orkesteret har tre øvelser i uken.

– Det har vært en fornøyelse å samarbeide med folkene fra Upper Columbia Academy, sier Elbjørg Keyn Lundström, som er musikklærer ved Tyrifjord videregående skole og har hjulpet med å organisere turneen i Skandinavia.

Du kan se flere bilder fra turneen til musikerne fra Upper Columbia Academy her.

Tilbake til nyhetsarkiv