Lukk
Bibelstudiegrupper i Syvendedags Adventistkirken vil studere Salmenes bok fra januar til mars 2023.
Foto: Tor Tjeransen / Adventist Media Exchange (CC BY 4.0)

Bibelens bønnebok

Et studium av salmene vil styrke bønnelivet ditt.

– Jeg har innsett at Gud plasserte en bønnebok, Salmenes bok, i hjertet av Bibelen, ikke bare for å informere oss om hvordan mennesker i Bibelens tid ba, men for å lære oss å be i dag, sier Dragoslava Santrac. Hun har skrevet studieheftet som adventister over hele verden skal bruke i sabbatsskolen i 1. kvartal 2024. Det blir et studium som vil berike bønnelivet ditt.

Dragoslava Santrac vokste opp i et adventisthjem og tenkte tidlig at bare spontan bønn er ekte bønn. Det er hun ikke alene om. Mange kristne ser ut til å tenke som henne. Nå tenker Dragoslava annerledes.

– Jeg er veldig takknemlig for å ha oppdaget skjønnheten og kraften i å be salmene.

Dragoslava Santrac er ansvarlig redaktør for Encyclopedia of Seventh-day Adventists og har jobbet grundig med Salmenes bok i mange år. Hun skrev også sin doktoravhandling om boken. I avhandlingen utforsker hun tanken om at helligdommen og gudstjenestene der hadde en formativ innvirkning på salmistenes fromhetsliv.

I 2022 ble første bind (bind 6) av den splitter nye Seventh-day Adventist International Bible Commentary utgitt. Den dekker Salmene, Ordspråkene, Forkynneren og Høysangen. Dr. Santrac har skrevet avsnittet om Salmene 76-150.

Santrac tilbrakte barndommen i Frankrike og senere i det tidligere Jugoslavia. Den første teologiske utdannelsen fikk hun ved Beograds teologiske seminar, der hun tok en bachelorgrad. Flere år senere vendte hun tilbake til seminaret som teologiprofessor.

Dr. Dragoslava Santrac er forfatter av bibelstudieguiden for voksne for 1. kvartal 2023. Foto: Unknown / Adventist Media Exchange (CC BY 4.0)

Ord i vanskelige tider

Dr. Santrac mener at salmene er spesielt nyttige i utfordrende tider når det er vanskelig å finne de rette ordene, i situasjoner som gjør en nesten målløs.

– Som guddommelig-menneskelige bønner fører salmene det troende fellesskapet til sentrum for Guds mektige og helbredende nåde, samtidig som de gir dem som tilber Gud, mulighet til å dele de dypeste følelsene, sier Santrac.

For Santrac er det mange verdifulle minner knyttet til de ulike salmene.

– For meg er det å bla gjennom Salmenes bok som å bla gjennom familiens fotoalbum der hvert bilde fanger et dyrebart øyeblikk.

Fordi hun kjenner boken så godt, vet Dragoslava Santrac hvilken salme hun skal gå til i ulike situasjoner. Hun opplever at Salme 31 og 88 bringer henne nærmere Jesus på korset. Når det er hvile og fred hun lengter etter, vender hun seg ofte til Salme 131. I tider med usikkerhet opplever hun at Guds fullkomne kunnskap i Salme 139 gir håp og trygghet. Hun leser Salme 91 som en spesiell bønn og velsignelse for barna sine.

Her er noen vers fra Salme 31:

10 †Vær meg nådig, Herre,
for jeg er i nød.
Øyet sløves av bitter sorg,
pust og kropp svinner bort.
11 Livet mitt ender i sorg,
årene mine i klage.
Min styrke svikter
på grunn av min skyld,
og knoklene mine svinner.

15 †Men jeg setter min lit
til deg, Herre,
jeg sier: «Du er min Gud.»
16 †Mine tider er i din hånd,
fri meg fra fiender som jager meg!

Velkommen inn i salmistens fantastiske verden.

Skaff deg det verdifulle studieheftet om Salmene og bli med på en gruppesamtale hver uke i en adventistkirke nær deg.

Du finner flere ressurser til bibelstudiet her.

Tilbake til nyhetsarkiv