Meny
Lukk
Den 8. oktober ble Herbert Blomstedt tildelt en Opus Klassik-pris for sitt livsverk. Her er han under en øvelse i Oslo Konserthus i 2014.
Foto: Tor Tjeransen/Adventist Media Exchange (CC BY 4.0).

Blomstedt får pris for sitt livsverk

Den 96 år gamle dirigenten er fortsatt aktiv.

Den 8. oktober ble Opus Klassik-prisene for 2023 delt ut til klassiske musikere under en galla i Konzerthaus Berlin. Blant prisvinnerne var den 96 år gamle dirigenten Herbert Blomstedt, som mottok prisen for sitt livsverk. Opus Klassik-prisene er etablert av den tyske Verein zur Förderung der Klassischen Musik (Foreningen til fremme av klassisk musikk) og deles ut etter vedtak av en fagjury.

På grunn av sykdom kunne ikke Herbert Blomstedt selv ta imot prisen. Prisutdelingens konferansier, Désirée Nosbusch, ønsket ham god bedring på vegne av alle tilstedeværende.

Andre vinnere av årets Opus Klassik er Anne-Sophie Mutter, som feiret sin sekstiårsdag i år, den islandske pianisten Víkingur Ólafsson og trekkspilleren Martynas Levickis. Vinneren i kategorien «Årets sanger» er Jakub Józef Orliński. Asmik Grigorian ble kåret til «Årets sanger». En rekke unge talenter var også blant prisvinnerne.

Dirigent for anerkjente orkestre i 70 år

Med sine 96 år er Herbert Blomstedt den eldste internasjonalt utøvende dirigenten, og hans dype hengivenhet til klassisk musikk regnes som utrettelig. «Uten dirigentens åndelige energi mister musikken sin sjel», sa han til Norddeutscher Rundfunk (NDR) så sent som i fjor.

Blomstedt har stått på scenen med verdens mest anerkjente orkestre i drøyt 70 år, og hans tolkning av verk av Beethoven, Brahms og Bruckner har gjort ham til en av vår tids mest respekterte dirigenter. I februar 1954 debuterte Blomstedt som dirigent med Stockholmsfilharmonien. Senere ledet han som sjefdirigent viktige skandinaviske orkestre som Oslo-Filharmonien og Danmarks og Sveriges Radios symfoniorkestre, sistnevnte frem til 1983. Fra 1975 til 1985 var han sjefdirigent for Staatskapelle Dresden. De neste ti årene var han musikksjef for San Francisco Symphony Orchestra. Fra 1996 til 1998 var han sjefdirigent for NDRs symfoniorkester i Hamburg. Fra 1998 til 2005 ledet han Gewandhausorkesteret i Leipzig.

Mottaker av Forbundsrepublikken Tysklands fortjenstorden – to ganger

Blomstedt er en troende kristen (medlem av Syvendedags Adventistkirken). Han er ikke bare interessert i musikk, men også i å dyrke internasjonale kulturelle relasjoner. Herbert Blomstedt har blitt tildelt Forbundsrepublikken Tysklands fortjenstorden to ganger. I 2003 mottok han Forbundsrepublikken Tysklands Storkors og 10. november 2022 Storkorset med stjerne for sitt livsverk. En annen anerkjennelse av hans livsverk fulgte med Opus Klassik.

Herbert Blomstedt har dirigert flere konserter i Tyskland i år, blant annet i Hamburg, Dresden, Leipzig, Köln, Bamberg og avslutningskonserten for Rheingau Music Festival med Leipzig Gewandhausorkester i Eberbach Abbey nær Eltville 2. september.

Blomstedt rundet 90 år 11. juli 2017.

Blomstedt dirigerte Oslo-Filharmonikerne 19. april i år, da orkesteret fremførte Frantz Schuberts sjette symfoni og Franz Berwalds andre symfoni. Den gangen skrev Vårt Lands anmelder, Sunniva Thomassen, at Blomstedt «utstråler en vennlig ro og samtidig en nesten underfundig livsglede som er sjelden å oppleve hos mennesker uansett alder.»

Opus Klassik-prisgallaen i ZDFs mediebibliotek er dessverre bare tilgjengelig i Tyskland, Østerrike og Sveits: www.zdf.de/kultur/opus-klassik/opus-klassik-2023-100.html

Tilbake til nyhetsarkiv