Lukk
Artikkel 9 i Den europeiske menneskerettskonvensjon beskytter retten til militærnekting av samvittighetsgrunner.
Foto: Tor Tjeransen / Adventist Media Exchange (CC BY 4.0)

Militærnekting en menneskerett

Tysk biskop ber om beskyttelse for militærnektere.

Biskop Friedrich Kramer i den evangeliske kirke i Tyskland har understreket behovet for beskyttelse av militærnektere og desertører fra Russland, Hviterussland og Ukraina og bedt om at de får asyl i EU. Det gjorde han på den internasjonale menneskerettsdagen 10. desember.

“Gang på gang er det mennesker som av samvittighetsgrunner ikke er villige til å ta til våpen for å føre krig og drepe mennesker, som nekter å tjenestegjøre med våpen eller som deserterer og søker beskyttelse i andre land”, sa han i sin uttalelse. Mange unge mennesker fra Russland, Hviterussland og Ukraina utsettes for forfølgelse på grunn av sin samvittighetsnektelse, og mange trues også med fengsel og død. “Å nekte militærtjeneste av samvittighetsgrunner er en menneskerettighet. Alle som nekter å gjøre militærtjeneste av samvittighetsgrunner, som flykter på grunn av dette og som trues med forfølgelse på grunn av dette, trenger hjelp, beskyttelse og asyl”, påpeker biskopen.

I Norge fastslår forsvarsloven i § 35 at «Vernepliktige skal fritas for tjeneste i Forsvaret hvis det er grunn til å anta at de ikke kan gjøre tjeneste uten at det kommer i konflikt med deres alvorlige overbevisning og verdier som er av fundamental betydning for dem.»

Den europeiske menneskerettsdomstolen i Haag (EMD) avgjorde i 2011 at retten til militærnekting av samvittighetsgrunner er fullt ut beskyttet av artikkel 9 i Den europeiske menneskerettskonvensjon om tanke-, samvittighets- og religionsfrihet. Å fengsle en som nekter militærtjeneste av samvittighetsgrunner er dermed en krenkelse av grunnleggende rettigheter i et demokratisk samfunn. En ressurs for å søke fritak fra militærtjeneste finner du her.

Krig er en forbrytelse mot menneskeheten

Biskop Kramer erklærte også sin solidaritet med alle som kjemper mot krig og støttet dem som unngår militærtjeneste og søker beskyttelse. Han håper at denne bekymringen vil bli hørt av de politisk ansvarlige i Tyskland, EU og resten av verden. “Krig er en forbrytelse mot menneskeheten, og derfor støtter vi de menneskene som står opp for at krig ikke lenger kan føres som et politisk virkemiddel og bidrar til dette gjennom sin militærnekting”, understreket den regionale biskopen.

Tilbake til nyhetsarkiv