Lukk
Det nyvalgte styret for SAHA, Syvendedags Adventistenes Helsearbeiderforening, etter generalforsamlingen. F.v.: Allan Fjelmberg, Anders Wiik, Carina Schinagl, Hanne Lise Aune, Linn Helene Stølen, Svanhild Stølen, Marika Reistad Pettersen, Sandra Bjørk Olafsdottir and Fredrik Lillbäck. Andreas Hjortland var ikke til stede da bildet ble tatt.
Foto: Tor Tjeransen/ADAMS.

Nytt liv for helsearbeiderforeningen

Ny helseorganisasjon ønsker å gjøre Adventistkirken kjent som menigheten som hjelper mennesker til et bedre liv.

Adventistkirken bør være kjent som menigheten som hjelper mennesker til et bedre liv. Det var hovedtanken da 150 helsefagutdannede og pastorer møttes til stiftende generalforsamling for SAHA, Syvendedags Adventistenes Helsearbeiderforening, den første helgen i februar.

En liten gruppe helsearbeidere hadde forberedt gjenopplivingen av helsearbeiderforeningen. I 1970- og 80-årene var Helsearbeiderforeningen veldig aktiv, men av forskjellige grunner gikk foreningen i oppløsning.

Helsekongressen på Quality Hotell Mastemyr var en helg full av inspirasjon til å drive helsemisjonsarbeid. Anders Wiik, medisinstudent som skal være ferdig med studiet til sommeren, holdt et engasjerende foredrag om hva helsemisjonsarbeidet skal innebære.

Wiik fortalte historien om hvordan John Harvey Kellogg følte et stort ansvar for foreldreløse barn i Battle Creek, men ikke fikk noe støtte fra Adventistkirken, til tross for at ledelsen mente at det var et viktig arbeid han ønsket å begynne. I 1879 kunne Kellogg melde til Generalkonferensen at han var i gang med å bygge et barnehjem, The Haskell Home, på grunn av en stor donasjon fra en dame som ikke var medlem av menigheten.

Kellogg stilte et retorisk spørsmål til delegatene til Generalkonferensen: «Har verden noen gang hørt om oss som et folk spesielt interessert i velferden til den enkelte?»

Wiik viste hvordan Ellen G. White stadig henviste til de praktiske tjenestene som nevnes i første del av Jesaja 58 som en modell menigheten skulle følge.

– Vi må gjøre noe godt for nærmiljøet fordi det er riktig, sa Wiik, og la til: – Selv om det ikke stilles et eneste spørsmål om Jesus, skal vi se det som en suksess, hvis vi har hjulpet andre.

Ellen G. White skrev: «Det er bare ved uselvisk interesse for dem som trenger hjelp, vi kan gi en praktisk demonstrasjon av evangeliets sannhet.» (Review and Herald, 4. mars 1902).

Det er en tydelig entusiasme hos mange med helserelatert yrkesbakgrunn til å organisere den frivillige tjenesten for å kunne yte bedre hjelp til våre nærmiljø. Dette er helt i kjernen av Adventistkirkens verdier. Trofasthet, raushet og samfunnsansvar var de tre verdiordene som ble vedtatt under Adventistkirkens generalforsamling i 2015. Nå er dannelsen av SAHA et viktig skritt på veien til å virkeliggjøre disse verdiene.

Styret som ble valgt for SAHA består av disse personene: Svanhild Stølen (leder), Hanne Lise Aune, Allan Fjelmberg, Andreas Hjortland, Fredrik Lillbäck, Sandra Bjørk Olafsdottir, Marika Reistad Pettersen, Carina Schinagl, Linn Helene Stølen og Anders Wiik.

Foreningen skal blant annet:

  • Motivere og kvalifisere helsearbeidere til engasjement for SDAs helseprofil og menighetens helsearbeid
  • Bidra til faglighet innenfor helsearbeidet
  • Være en ressurs for pastorer, ledere og menighetsmedlemmer innen personlig helse og helsearbeid
  • Være en ressursbank med fagpersonell, materiell, utstyr og misjonskonsepter
  • Samarbeid med, veiledning og opplæring av menigheter, institusjoner og grupper
  • Skape kontakt og fellesskap mellom SDAs helsearbeidere og studenter
  • Arrangere kurs, seminarer og kongresser
  • Være en ressurs for DNUs helseavdeling

Helsekongressen var fylt av både presentasjoner for å inspirere og motivere til helsemisjonsarbeid og faglige foredrag. Fra USA kom David Williams, Professor i folkehelse ved Harvard University og Peter Lanless, leder for Generalkonferensens helseavdeling. Leder for helseavdelingen i Trans-Europeisk divisjon, Torben Bergland, var også blant foreleserne.

Se bilder fra konferansen her.

Tilbake til nyhetsarkiv