Meny
Lukk
Serena Tonstad ble hedret med Charles E. Weniger-prisen for 2023 i slutten av februar. Seremonien fant sted i universitetskirken i Loma Linda i California.
Foto: Alexander Carpenter/Adventist Media Exchange (CC BY 4.0)

Serena Tonstad hedret i USA

Mottok Charles E. Weniger-prisen for utmerket arbeid.

Se overføringen fra Loma Linda University Church her.

 

Dr Serena Tonstad mottok Charles E. Weniger-prisen for sin enestående innsats innenfor forebyggende medisin gjennom mange år. Prisen ble delt ut ved et arrangement på Loma Linda i California den 18. februar i år under årsmøtet til Charles E. Weniger Society for Excellence. Tonstad var en av fire prismottakere.

Serena Tonstad er overlege ved seksjon for preventiv kardiologi, avdeling for endokrinologi, sykelig overvekt og forebyggende medisin ved Oslo Universitetssykehus og professor ved Loma Linda University. Hun har en PhD i forebyggende medisin fra Universitetet i Oslo.

Ekspert på preventiv kardiologi

Professor Lawrence Geraty ga et resyme av Tonstads karriere. Han nevnte den utrettelige innsatsen Tonstad har bidratt med innenfor forebyggende medisin gjennom mange år. Geraty siterte noen av Tonstad kolleger som mener hun er ansett som den fremste eksperten på preventiv kardiologi i Norge. Hun er en foregangskvinne i å kombinere kloke livsstilsvalg med medisinering.

Tonstad har skrevet 291 vitenskapelige artikler publisert på engelsk og 49 artikler på norsk. Hun er en svært ettertraktet foreleser.

Charles E. Weniger var en høyt respektert professor og administrator som inspirerte sine studenter til førsteklasses arbeid. Han underviste både ved Pacific Union College og Columbia Union College. Senere var han visepresident ved Andrews University i Michigan. Han var alltid nøye med å knytte de fagene han underviste i, til det livet studentene erfarte.

Inspirerende skolemann

Weniger var en mann med en solid forankring i Guds ord og en tillitsfull forbindelse med Gud. «Når du hørte Charles Weniger be, skjønte du umiddelbart at han snakket direkte med Gud og at Gud lyttet.» Det var beskrivelsen fra en av dem som kjente ham godt.

Charles E. Weniger Society for Excellence ble etablert for 49 år siden av tre av Wenigers studenter. Foreningen ble etablert for å videreføre arven etter Weniger og inspirere andre til å yte sitt beste i tjeneste for Gud og mennesker. I år ble prisen utdelt for 48. gang.

Forebyggende medikamentell behandling

Etter at Dr Geraty overrakte Charles E. Weniger-medaljen til Dr Tonstad, holdt hun en miniforelesning om situasjonen for forebyggende medisin i dag. Hun la vekt på kunnskapsbasert forskning som fundament for kloke råd innenfor folkehelse, i motsetning til udokumenterte og fantastiske påstander om forskjellige dietter og kosttilskudd.

– Gulrøtter og brokkoli er fremdeles veldig sunt, sa hun med et glimt i øyet.

Imidlertid er god helse ikke bare et resultat av individuelle valg.

– Helse dreier seg ikke bare om livsstil og personlige valg, det dreier seg også om å forstå sårbarhet både i samfunnet og på det personlige plan, sa Tonstad.

I foredraget forklarte Tonstad betydningen av forebyggende medikamentell behandling. Noe som har ført til redusert dødelighet av hjerte- og karsykdommer. Hun pekte på hvordan kunnskapen om statiner har hjulpet personer med høye kolesterolverdier til å leve lenger.

Tonstad nevnte også betydningen av å gi injeksjoner med såkalte PCSK9-hemmere.

– Ved bruk av slike injeksjoner får pasientene kolesterolnivåer som nyfødte barn.

Tonstad forklarte også fremgangen innenfor behandling av overvekt og diabetes type 2. Her nevnte hun forståelsen av hjernens belønningssystem og oppdagelsen på 1990-tallet av inkretinsystemets betydning.

– Hovedpoenget innenfor folkehelse er å ha omsorg for andres helse, ikke bare vår egen. Jeg håper alle kan bli inspirert til å spørre, ikke bare hvordan vi kan øke vår egen livslengde, men også hvordan vi kan forstå og hjelpe våre naboer, sa Tonstad avslutningsvis.

Tilbake til nyhetsarkiv