Meny
Lukk
Pastor Per Erik Dekkerhus på besøk i kaféen som han hjalp Syvendedags Adventistkirken i Kongsberg å etablere i kirkens underetasje.
Foto: Widar Ursett/Adventist Media Exchange (CC BY 4.0)

Sølvgryta

Vegankafé fremmer tro og fellesskap i Kongsberg.

Sentralt i Kongsberg ligger det en liten, unik kafé som tilbyr noe mer enn mat. Sølvgryta er ikke bare et spisested, men et samlingspunkt for både stamgjester og andre besøkende, drevet av Adventistkirken Kongsberg, en menighet med hjerte for mennesker og et ønske om å gi byen en plantebasert spiseopplevelse. Dette er den første og eneste rent plantebaserte kaféen i Kongsberg, og har blitt et eksempel på hvordan mat noen ganger kan være veien til vennskap.

Kaféen ble grunnlagt for ett år siden, etter lang tid med planlegging og visjonær tenking. Pastor Per Erik Dekkerhus er pådriver for menighetens store ide.

– Det er kommet på banen for mange år siden, men da jeg ble pastor her, så ble det mer sånn at jeg prøvde å få i gang den visjonen som vi har hatt i flere år. IMPACT-ungdommene hjalp også til med markedsføring og reklame, noe som ga kaféen en god start.

Pastor Dekkerhus bakerst tv, og kokken Frick th. i kirkens underetasje der kafeen er åpen hver onsdag. Foto: Widar Ursett/Adventist Media Exchange (CC BY 4.0)

Alt på menyen er vegansk. Men Sølvgryta er mer enn bare et spisested. Det er et sosialt fellesskap, et møtested for mennesker fra ulike generasjoner og livssituasjoner. Folk fra lokalsamfunnet, inkludert menighetsmedlemmer, er flittige besøkende. Noen har endog uttrykt at besøket til Sølvgryta er ukens høydepunkt. Dekkerhus og hans team er overbevist om at de har funnet en unik måte å møte både fysiske og åndelige behov i lokalsamfunnet.

Kaféen fungerer også som et menighetsengasjement. Menigheten eier lokalene, og har ansvar for drift og vedlikehold. Thomas Frick, kaféens kokk, har ansvar for maten og styringen av kaféen. Han har også kontakt med mange mennesker gjennom sin Facebook, og slik bidrar han til kaféens aktivitet og vekst.

Pastoren ser på Sølvgryta som en viktig del av sin tjeneste. Kaféen har gitt ham muligheten til å knytte dype bånd med mennesker gjennom naturlige og uformelle samtaler. Slike samtaler kan lede til at folk åpner seg om sine frykter, livshistorier og ønsker.

Etter ett år i drift har Sølvgryta overgått forventningene. Ikke bare har kaféen blitt en suksess blant lokalbefolkningen, men den har også trukket nye besøkende til menigheten, ifølge en entusiastisk Dekkerhus.

– En gang kom det en person til en dåpsgudstjeneste i kirken, som jeg aldri hadde sett der før, men som hadde vært på kaféen.

Å etablere kaféen var ikke enkelt, med flere utfordringer fra kommunen. Men med tro, utholdenhet og kreativitet, klarte menigheten å skape et vellykket prosjekt som fyller et behov i Kongsberg.

Som en vegankafé i hjertet av Kongsberg, er Sølvgryta et eksempel på hvordan en lokalmenighet viser innovativt samfunnsansvar og åndelig entreprenørskap. De kombinerer bærekraftige og sunne livsstilsprinsipper med tro, og har etablert et kontaktpunkt med mennesker, som ikke var der før. Sølvgryta i Kongsberg er et eksempel på utradisjonelle metoder som skaper broer og oppfyller menighetens oppdrag på en moderne og relevant måte.

Tilbake til nyhetsarkiv