Lukk
Juri Zarko er ordfører i Bilopillia, en by med 17.000 innbyggere i Sumy-regionen i Ukraina. Han besøkte Adventistkirkens stand og er i Arendal for å få hjelp til sin egen by i Ukraina.
Foto: Gunn Ommundsen/Adventist Media Exchange (CC BY 4.0).

Ukrainsk ordfører ber om hjelp

Takker ADRA for innsatsen i kommunen.

Den første dagen av Arendalsuka stanser en mann ved Adventistkirkens stand i gågata. Blikket hans fester seg ved en bok på hans eget språk. «Den store strid» på ukrainsk.

En ukrainer i Norge er ingen sensasjon. Siden krigens begynnelse har Norge tatt imot over 45.000 flyktninger fra Ukraina. Men mannen som stanser ved vår stand, er ingen flyktning. Han er derimot ordfører i Bilopillia, en by med 17.000 innbyggere i Sumy-regionen i Ukraina.

Ordfører Juri Zarko er i Arendal for å få hjelp til sin egen by i Ukraina. Under samtalen med folkene på Adventistkirkens stand, oppdager han logoen til ADRA.

– Jeg kjenner ADRA. De gjør mye godt i vår by, sier han og forteller litt om forholdene hjemme i byen han er øverste leder for.

En ødelagt skole i Bilopillia. Av kommunens ni skoler, er seks ødelagt i løpet av krigen så langt. Foto: Fra Juri Zarko/Adventist Media Exchange (CC BY 4.0).

Av de 17.000 innbyggerne byen hadde før krigen startet, er det nå bare 6.000 igjen. Selve byen ligger bare 15 km fra den russiske grensen, og kommunen har 43 km grense mot Russland. Daglig blir byen beskutt av russisk artilleri fra russisk side. Det tar bare seks sekunder fra granatene skytes ut til de lander i Juri Zarkovs by og skaper død, ødeleggelse og frykt.

Man skulle tro at ordfører Zarkov har nok strid å hanskes med, men han tar med seg et eksemplar av «Den store strid» på Ukrainsk, takker og går etter å ha tatt et par selfier med oss.

Senere på kvelden blir vi oppmerksomme på at Agderpostens hovedoppslag den dagen dreier seg om nettopp Juri Zarkos besøk i byen. Ordføreren i Bilopillia kan godt tenke seg Arendal som vennskapsby.

Neste dag stanser ordføreren på nytt ved vår stand. Han vil gjerne ha kontaktdetaljene til Tor Tjeransen, for det kunne jo være en nyttig kontakt for ADRAs lokale folk i hans by. Men han har også et ønske om et helt spesielt hjelpemiddel. Kan vi skaffe ham 10 turnikéer.

I Bilopillia er det stadig innbyggere som får revet av en hånd eller fot. Da kan et turnike stanse blødningene lenge nok til at personen kommer seg til sykehus uten å blø i hjel. Turnikéer er ikke vanlig utstyr i norske førstehjelpsskrin, så selv etter iherdig innsats, må vi melde pass. Vi kan få tak i turniké på nett, men ikke levert til Arendal innen ordføreren returnerer til Ukraina.

Under seminaret Lokaldemokrati i Ukraina: “Build Back Better” etter Krig, arrangert av Det europeiske Wergelandsenteret, KS og Habitat Norge, utdypet ordføreren situasjonen i hans by.

Da Russland invaderte Ukraina 24. februar 2022, ble livene deres fullstendig snudd på hodet, da russiske soldater strømmet over grensen og bombene regnet.

– Plutselig opplevde vi tomme hyller i matbutikkene, bensinstasjoner uten drivstoff, stengte banker og minibanker tomme for penger.

Normal skolegang ble umulig å gjennomføre, fordi barna stadig må søke beskyttelse i bomberom. Seks av kommunens ni skoler er ødelagt av granater, bomber, raketter eller droner.

– Russerne har forvandlet byen vår til et treningsfelt for russiske granater, de setter til side alle demokratiske verdier, ødelegger fredelige byer, dreper og voldtar, fortalte Juri Zarko.

Kona som bodde i dette huset, begravet sin ektemann to dager før en granat slo ned. Nå er huset nedbrent. Foto: Fra Juri Zarko/Adventist Media Exchange (CC BY 4.0).

Alle innbyggerne håper at krigen snart er over. Ingen vet når det skjer. Men en dag skal gjenoppbyggingen begynne, og da trenger Ukraina vår hjelp. Samtidig må den hjelpen være klok.

Det var tematikken på seminaret der Juri Zarko fortalte om sin by. Når gjenoppbyggingen tar til, er det viktig med støtte fra det internasjonale samfunnet, men også at lokale innbyggere får kontrollen med hvordan det skjer.

Tilbake til nyhetsarkiv