Lukk
Stod det vegetarisk mat på ditt bord julaften? På bildet ser du en stek basert på cashewnøtter med mandelpotet, rødkål og ristet rosenkål som tilbehør.
Foto: Tor Tjeransen/Adventist Media Exchange (CC BY 4.0).

Hva serverte du på julaften?

Hva stod på bordet da du spiste julemiddagen i år? For adventister har Bibelens ord om rene og urene dyr slik det er beskrevet i 3. Mosebok 11 vært en viktig rettesnor i flere generasjoner. Mange velger å servere et plantebasert måltid både til hverdag og fest.

Ta vår uhøytidelige undersøkelse om hva som stod på menyen julaften.

På julaften publiserte forsnkning.no en artikkel om mat og religion. Overskriften var egnet til å skape oppmerksomhet: Hvorfor er det bare kristne som spiser gris?

Journalist Nina Kristiansen tok utgangspunkt i en artikkel i siste nummer av tidsskriftet Kirke og kultur. I artikkelen Jesus og svinebøndene drøfter professor Anne Katrine de Hemmer Gudme fra Det teologiske fakultet ved Universitetet i Oslo mattradisjoner inspirert av bibelske tekster.

I artikkelen nevnes det at episoden vi finner i Apostlenes gjerninger kapittel 10 der Peter fikk se synet av duken med mange forskjellige dyr og beskjeden fra himmelen om å slakte og spise, har vært avgjørende for at mange kristne ikke forholder seg til matreglene fra Det gamle testamente.

Det er en alvorlig misforståelse av hva fortellingen om Peter og duken med de mange dyrene egentlig handler om. Peter selv er tydelig på hva synet dreide seg om. Det forklarte han da han kom fram til Kornelius og talte til dem som var samlet der:

Han sa til dem: «Dere vet at det er forbudt for en jøde å være sammen med eller besøke noen fra et annet folk. Men Gud har vist meg at jeg ikke har lov å si at noe menneske er vanhellig eller urent. (Apostlenes gjerninger 10:28)

Det er gode grunner til at adventister oppfordrer til å velge plantebasert kost. Noen av grunnene kommer fram i artikkelen Grønn mat for en god jord. Stadig flere nordmenn velger vegetarisk/vegan mat og følger sånn sett valg mange adventister har gjort siden 1800-tallet.

Tilbake til nyhetsarkiv