Meny
Lukk
Valentina Melentjeva med sin dyrebare russiske bibel foran hjemmet sitt på Fredheim Livsstilssenter i Kongsberg, Norge. Bygningen ble ødelagt av brann 5. desember 2021, og noen dager senere ble Bibelen funnet praktisk talt uberørt av flammene.
Foto: Marika Reistad Gourmaud/Adventist Media Exchange (CC BY 4.0)

Dyrebar bibel funnet nesten uskadd etter brann

Gud bevarte hennes viktigste skatt.

Den dyrebare skinnbundne Bibelen som Valentina Melentjeva hadde mottatt mens hun prøvde å forstå Guds vilje, ble funnet nesten uskadd etter at hjemmet hennes ble ødelagt av brann i desember.

Ødeleggende brann

Midt på natten sto Valentina hjelpeløs og så hjemmet hennes brenne ned til grunnen til tross for innsatsen fra brannvesenet. Hun var knust over å miste alt hun eide. Men hun var mest redd for at hun hadde mistet sin dyrebare bibel.

Da brannen brøt ut like før midnatt 5. desember, hadde Valentina allerede lagt seg på Fredheim Livsstilssenter i Kongsberg, hvor hun arbeidet. Hjemmet hennes var en personalleilighet tilhørende institusjonen. Valentinas sønn og hans kone var på besøk på det tidspunktet, og de brukte leiligheten og måtte flykte fra den brennende bygningen.

Valentina sto sammen med familie og venner mens de så bygningen brenne i den kalde vinternatten. Tårene rant nedover ansiktet hennes. Hun var takknemlig for at familiemedlemmene hennes hadde sluppet uskadd fra den brennende bygningen, men alle eiendelene hennes ble fortært i brannen, og hun fryktet at hun aldri ville se den dyrebare Bibelen sin igjen.

På søking etter glede

Valentina vokste opp i Klaipeda, den tredje største byen i Litauen. Den ligger ved kysten av Østersjøen. Moren hennes tilhørte den ortodokse kirken, men familien hennes eide aldri en bibel, de snakket aldri om Jesus, og de ba aldri.

Da Valentina var 45 år gammel, hadde hun noen veldig vanskelige opplevelser. Hun var trist og bekymret. Men Ira, en dame i nabolaget hennes, så ut til å være glad og fornøyd selv om hun også hadde gått gjennom vanskelige tider. En dag spurte Valentina Ira om hemmeligheten bak hennes glede. Ira inviterte Valentina hjem til seg.

Da Valentina kom hjem til Ira, la Ira en åpen bibel i Valentinas hender. For første gang i livet holdt Valentina en bibel. Den var åpnet til 2 Mosebok kapittel 20. «Vær snill og les», sa Ira. Valentina begynte å lese budene. Da hun leste det fjerde budet, ble hun sjokkert.

«Husk sabbatsdagen og hold den hellig. Seks dager skal du arbeide og gjøre all din gjerning, men den sjuende dagen er sabbat for Herren din Gud. Da skal du ikke gjøre noe arbeid, verken du eller din sønn eller din datter, verken slaven eller slavekvinnen din, verken buskapen din eller innflytteren som bor i byene dine. For på seks dager laget Herren himmelen og jorden, havet og alt som er i dem; men den sjuende dagen hvilte han. Derfor velsignet Herren sabbatsdagen og helliget den» (2 Mosebok 20:8-11).

Hun prøvde å forstå det hun nettopp leste. Fire ganger leste hun versene i sabbatsbudet. Den syvende dagen, ikke søndagen, var hviledagen. Dette var helt nytt for Valentina. Gjennom hele sitt voksne liv hadde hun jobbet på lørdager. Men nå ville hun leve etter det fjerde bud. Hun bestemte seg for å begynne å holde sabbaten.

Neste lørdag ble Valentina med Ira for å tilbe sammen med de andre syvendedags adventistene i Klaipeda. På den tiden arbeidet hun som kassadame i en matbutikk og hadde fri annenhver uke. Hun ble overrasket over å se at syvendedags adventistene tilbad i den samme skolebygningen der hun selv hadde vært elev i ti år fra hun var sju år gammel.

«I alle disse ti årene hadde jeg blitt undervist i lesing, skriving og matematikk, men ingenting om Gud», forteller Valentina. Men nå ble skolebygningen stedet hun lærte om Guds vilje.

På den andre sabbaten i kirken mottok Valentina en splitter ny bibel på russisk. Den boken ble hennes mest verdifulle eiendel.

En av damene i kirken hjalp Valentina med å bli kjent med Bibelens Gud og hans vilje. Hver uke i et helt år møttes de to damene for å studere Bibelen og be. Og 24. april 2004 ble Valentina døpt. Hun var fylt av glede.

Noen år senere flyttet Valentina Melentjeva til Norge. I første omgang for å lære mer om Gud på bibelskolen i Skotselv..

Da Valentina fullførte kurset ved European Bible School, var permen på Bibelen hennes blitt veldig slitt av flittig bruk. Hun fikk en kunstner til å lage en ny og vakker skinninnbinding til Bibelen der hun hadde funnet så viktig veiledning for livet.

Bevart mot alle odds

Valentina Melentjevas bibel var nesten uskadd av brannen ved Fredheim Livsstilssenter i Kongsberg, 5. desember 2021. Foto: Tor Tjeransen / Adventist Media Exchange (CC BY 4.0)

I flere dager etter brannen hadde politiet og brannvesenet sperret av brannstedet og forbød alle å gå inn på stedet på grunn av etterforskningen av brannårsaken. Til slutt ble forbudet opphevet, og Valentinas sønn gikk gjennom ruinene i håp om å finne noe som hadde sluppet unna flammene. Valentina ba og håpet, mot alle odds, at hennes dyrebare bibel ville ha unnsluppet flammene.

Valentina var overlykkelig da sønnen kom tilbake fra brannstedet, med Bibelen nesten intakt.

Bibelen sto på en hylle med andre åndelige bøker, blant dem en rekke bøker av Ellen G. White. De andre bøkene i hyllen var veldig brent, men Bibelen er fortsatt fullt brukbar selv om den har noen svimerker.

«Det er utrolig hva Guds kjærlighet kan gjøre, for å bevare det viktigste,» sier Valentina og gleder seg over at hun fortsatt har sin kjære bibel.